Tenaga Hijau di UMPSA: Pelaksanaan Strategik Menuju Neutral Karbon 2050 - Amir, Abdul Razak; Mohd Nurulakla, Mohd Azlan (UMPSA, 2025)
Sebagai negara membangun yang komited terhadap sasaran pelepasan karbon sifar bersih menjelang 2050, Malaysia memerlukan pendekatan transformasi yang bukan sahaja bersifat teknologi, tetapi juga berakar dari institusi pendidikan tinggi. Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) telah mengambil inisiatif konkrit dalam memacu perubahan ini melalui pendekatan holistik berasaskan inovasi tenaga boleh diperbaharui, pengurusan tenaga yang cekap, dan pembangunan kampus rendah karbon.