Hubungan erat Malaysia-Rusia: Apakah manfaatnya? - Abdul Hadi, Samsi (UMPSA, 2025)
Hubungan di antara Malaysia dengan Rusia bukanlah baharu tetapi telah terjalin sejak sekian lama semenjak tahun 1967 iaitu Malaysia dan Kesatuan Soviet menjalinkan kerjasama diplomatik secara rasmi. Walau bagaimanapun, hubungan ini dilihat terbatas kerana terdapat perbezaan ideologi dan pengaruh geopolitik semasa. Sekitar tahun 1991 sehingga 1999, Rusia telah menggantikan Kesatuan Soviet dan hubungan berada pada tahap sederhana tetapi lebih terbuka kesan perubahan landskap geopolitik global.