Ultra dan tropika: Kombinasi ganas, namun boleh ditawan! - Siti Rabiatull Aisha, Idris (UMPSA, 2025)
Apabila larian ultra disebut, ramai dalam kalangan kita yang terbayang pelari-pelari ekstrem yang menakluk jarak beratus kilometer dengan semangat yang amat luar biasa. Ditambah pula dengan elemen tropika seperti panas, lembap, hujan yang tidak menentu, laluan berlumpur, nyamuk, pacat serta suhu yang boleh mencecah 35°C dengan kelembapan hampir 100 peratus, maka terhasil satu kombinasi yang dikatakan bukan hanya ganas, malahan menggerunkan. Namun, di sebalik cabaran fizikal dan mental yang mencengkam itu, tersembunyi satu rahsia iaitu gabungan ultra dan tropika ini tidak mustahil untuk ditawan, bahkan mampu melahirkan jiwa besi. Di dalam penulisan ini, ingin saya kongsikan beberapa strategi untuk bertahan dalam ultra maraton tropika.