UMPSA Buktikan Kemampuan Lahirkan Graduan untuk Masyarakat - Hasnah, Hussiin (UMPSA, 2025)
Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) sebagai sebuah universiti awam (UA) yang boleh diumpamakan ‘setahun jagung’ jika dibandingkan dengan UA yang lain yang telah lama bertapak seperti Universiti Malaya (UM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan lain-lain. Kajian oleh Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) terhadap pengesanan graduan pelajar UMPSA yang mengagumkan telah membuktikan bahawa kemampuan universiti ini sebagai sebuah universiti yang baharu.