Malaysia memperluas akses terbuka kepada tesis dan disertasi dalam pendidikan tinggi - Aida, Mustapha (UMPSA, 2025)
Gerakan dan pembudayaan ke arah akses terbuka dalam penyelidikan akademik semakin berkembang di peringkat global. Pada 13 Februari yang lalu, Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) bersama-sama 19 wakil Jawatankuasa Naib-naib Canselor dan Rektor Universiti Awam yang lain telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Tinggi dan Profesor Dato’ Dr. Azlinda Azman dan disaksikan oleh Menteri Pendidikan Tinggi, Yang Berhormat Dato’ Seri Diraja Dr. Zambry Abd Kadir.