Menginsafi emosi di sebalik tradisi: Memaknakan raya dengan empati - Jamilah Bebe, Mohamad; Amir Haikal Imran Ahmad Ashaari, Ahmad Ashaari; Leong, Hui Theng (UMPSA, 2025)
Bila tiba Aidilfitri, ramai terbayangkan bau rendang dan lemang, dentuman meriam buluh, serta keriuhan keluarga berkumpul di kampung. Tradisi balik kampung, bermaaf-maafan dan ziarah-menziarahi sudah menjadi nadi kepada sambutan hari raya dalam budaya kita. Perayaan ini bukan sahaja menyatukan ahli keluarga, malah menghidupkan semula nilai kasih sayang dan hormat dalam masyarakat.