Tanggungjawab Bapa dalam Islam: Perspektif Tradisional dan Moden - Asar, Abdul Karim (UMPSA, 2025)
Tanggungjawab seorang bapa dalam sesebuah keluarga Islam telah ditetapkan secara jelas melalui al-Quran dan Sunah. Namun, perubahan sosial dan tuntutan ekonomi telah merubah struktur keluarga Muslim masa kini, menyebabkan tanggungjawab bapa juga mengalami perubahan. Artikel ini membincangkan tanggungjawab tradisional dan moden seorang bapa dari perspektif Islām, menekankan evolusi tanggungjawab seorang bapa dengan mengekalkan nilai-nilai Islam.