Mitos dan Fakta Mengenai Puasa Mempengaruhi Jisim Otot - Siti Rabiatull Aisha, Idris (UMPSA, 2025)
Menjelang bulan Ramadan, umat Islam seluruh dunia akan mula berpuasa demi memenuhi tuntutan agama. Puasa merupakan amalan mulia dan ia juga sering dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan. Namun, terdapat segelintir masyarakat yang masih lagi keliru mengenai kesan puasa terhadap jisim otot. Tanggapan utama mereka adalah berpuasa boleh menyebabkan kehilangan otot secara drastik, namun sejauh manakah kebenarannya? Di dalam artikel ini, kita akan membincangkan mengenai mitos dan fakta berkaitan dengan perkara ini serta langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengekalkan jisim otot ketika sedang berpuasa.