Rancangan Briggs dan Kampung Baru di Pahang: Struktur dan ciri - Mohd Herman, Roslan; Jamal Rizal, Razali (Universiti Malaysia Pahang, 2024)
Kertas kerja ini membincangkan tentang kewujudan Kampung Baru (KB) di negeri Pahang. Peristiwa ini berlaku pada tahun 1950 selepas British mengisytiharkan darurat di Tanah Melayu (1948-1960) akibat daripada gerakan insurgensi yang dilancarkan oleh Parti Komunis Malaya (PKM). Akibatnya, British dan negeri Pahang telah menanggung pelbagai kesan seperti kerugian dari sudut ekonomi dan juga kebimbangan akan pengaruh ideologi komunis dalam kalangan masyarakat. Bagi menangani keadaan tersebut, British melalui Jeneral Sir Harold Briggs yang memperkenalkan ide pemindahan dan pengasingan populasi ke kawasan-kawasan penempatan yang baharu melalui Rancangan Briggs (Briggs Plan). Tindakan ini merupakan satu usaha untuk memutuskan hubungan dan komunikasi antara anggota komunis dengan para penduduk kawasan-kawasan tertentu. British percaya keadaan ini secara tidak langsung dapat melemahkan rantaian bekalan maklumat, perubatan dan makanan kepada anggota komunis. Sehubungan dengan itu, pembukaan dan kewujudan KB ini telah menawarkan satu dinamika yang boleh dikaji daripada pelbagai perspektif. Bagi kertas kerja ini, perbincangan yang dilakukan hanya terbatas kepada penghuraian tentang kewujudan KB di negeri Pahang.