Sambutan Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa 2025 selaras dengan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) - Jamilah Bebe, Mohamad; Leong, Hui Theng (UMPSA, 2025)
21 Februari 2025 menandakan sambutan Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa (HBIA), sebuah perayaan tahunan yang bertujuan untuk menghargai kepelbagaian bahasa dan budaya di seluruh dunia. Sambutan ini berakar daripada peristiwa di Bangladesh pada tahun 1952, di mana perjuangan mempertahankan penggunaan bahasa Benggali sebagai bahasa ibunda yang akhirnya membawa kepada pengiktirafan kepentingan bahasa dalam identiti dan warisan budaya.