Menangani Masalah Stres Dalam Kalangan Pelajar Pada Musim Peperiksaan Semester Universiti - Khairul Bahri, Abdul Samad; Jamilah Bebe, Mohamad (UMPSA, 2025)
Stres semasa musim peperiksaan adalah isu yang meluas dalam kalangan pelajar universiti. Stres yang berlebihan boleh menjejaskan prestasi akademik dan kesihatan mental pelajar. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat definisi stres ialah keadaan resah, cemas, tegang dan sebagainya akibat tekanan mental atau fizikal yang dialami oleh seseorang. Isitilah ini digunakan untuk menggambarkan reaksi tubuh dan minda terhadap situasi yang dianggap mencabar atau mengamcam, respone terhadap situasi yang memerlukan penyesuaian, iaitu seseorang mungkin merasa tertekan, cemas atau tidak berdaya. Oleh itu, penting untuk memahami dan mengamalkan strategi pengurusan stres yang efektif dalam menjamin kesihatan dan kesejahteraan diri khususnya ketika musim peperiksaan berlangsung.