Meneroka masa depan FinTech dengan Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kewangan di UMPSA - Irene, Wei Kiong Ting; Norwazli, Abdul Wahab (UMPSA, 2025)
Landskap teknologi kewangan (FinTech) sedang berkembang pada kadar yang luar biasa, didorong oleh kemajuan revolusioner dalam kecerdasan buatan (artificial intelligence), blockchain, big data, dan kewangan digital. Secara global, pasaran FinTech diunjurkan mencapai nilai USD698.48 bilion menjelang tahun 2030, dengan kadar pertumbuhan tahunan terkumpul (CAGR) sebanyak 20.3 peratus dari 2023 hingga 2030. Pertumbuhan pesat ini menekankan kesan transformasi FinTech dalam pelbagai sektor, termasuk perbankan, insurans, pelaburan, dan e-dagang.