Peranan bawang sebagai pengawet makanan - Ghazali, Alias (Media Mulia Sdn Bhd, 2025)
KESELAMATAN makanan merupakan salah satu aspek penjagaan diri yang kurang diberi perhatian dalam kehidupan seharian. Malah, tanpa disedari dalam isi dapur rakyat Malaysia terdapat banyak bahan yang mengandungi pengawet sintetik terutama pada makanan segera atau diproses. Namun begitu, terdapat satu bahan pengawet yang sebenarnya baik untuk kesihatan manusia dan ia sentiasa ada pada rak-rak bahan kering. Menurut Pensyarah Fakullti Sains dan Teknologi Industri (FSTI), Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA), Prof Madya Dr. Hazrulrizawati Abd. Hamid, bahan yang dimaksudkan itu adalah bawang.