Watan bangsa Malaysia - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain; Mohamed Anwar, Omar Din (Abad Sinergi Sdn Bhd.dan Penerbit UMPSA, 2024)
Pada paras umum, istilah ‘watan’ adalah setara dengan istilah ‘bumiputera’ dan ‘peribumi’ kerana sama-sama mengenai masyarakat atau kaum yang berafiliasi dengan bumi atau tanah asal sesebuah negeri atau negara. Walau bagaimanapun, watan melampaui pengertian dua istilah tersebut. Sebagaimana akan diperincikan dalam buku ini, watan, istilah pinjaman daripada bahasa Arab, bukan sekadar mengenai masyarakat asal sesebuah negeri tetapi juga meliputi sistem kepercayaan, peradaban, bahasa, adat resam, falsafah, pemikiran, warisan, pandangan dunia, perlakuan, sifat dan sikap yang berakar umbi serta diamalkan dalam negeri atau negara berkenaan.