Menara Gading Tunjang Matlamat Pembangunan Mampan Realistik atau Utopia - Abdul Nasir, Abd Ghafar (UMPSA, 2025)
Fungsi dan signifikan institusi pengajian tinggi (IPT) sehingga kini berterusan dicabar. Adakah masih relevan menterjemahkan segala aspirasi negara dalam bentuk pembangunan modal insan, penghasilan teknologi terunggul mahupun pembudayaan nilai-nilai sahsiah terpuji. Belum cukup dengan beban amanah ini, masyarakat kini juga menuntut adakah menara gading mampu menzahirkan kesemua Matlamat Pembangunan Mampan (Sustainable Development Goals) atau SDG. Adakah ini suatu aspirasi yang realistik, ataupun suatu dambaan utopia yang bakal menghambat jauh menara gading lari dari tujuan asal penubuhan?