Elemen budaya dalam proses pembelajaran bahasa melayu untuk pelajar antarabangsa di Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah - Jamilah Bebe, Mohamad (UPM, 2024)
Bahasa Melayu menjadi kursus wajib yang perlu dipelajari dan lulus dalam kalangan pelajar antarabangsa yang mengikuti pengajian di universiti-universiti negara ini. Kursus Bahasa Melayu juga ditawarkan kepada pelajar antarabangsa di Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) dan dikenali sebagai (UHF 2192) Bahasa Melayu Komunikasi. Pengajaran dan pembelajaran kursus UHF 2192 berlangsung selama 14 minggu, dengan empat jam setiap minggu di dalam kelas, sama seperti kebanyakan kursus bahasa lain. Kursus ini boleh diikuti oleh pelajar antarabangsa mengikut kesesuaian jadual waktu mereka pada mana-mana semester yang mereka pilih, dan perlu diselesaikan sebelum graduasi. Kursus ini melibatkan keempat-empat komponen kemahiran pembelajaran bahasa, iaitu kemahiran mendengar, membaca, menulis, dan bertutur. Selain itu, para pelajar juga didedahkan dengan elemen budaya masyarakat Melayu ketika mengikuti kursus ini.