Selami sejarah melalui teknologi AI - Hasnah, Hussiin (New Straits Times Press (M) Bhd., 2024)
SEJARAH tidak boleh dipisahkan dengan sesebuah masyarakat. Perkembangan tamadun manusia itu sendiri berasaskan kepada sejarah. Jadi, siapalah kita untuk menidakkan sejarah dalam pembangunan negara bangsa. Moden atau maju sesebuah negara terletak kepada sejarah bangsanya. Justeru itu, Sejarah merupakan subjek penting yang diajar di sekolah dan ia menjadi mata pelajaran pilihan di institusi pengajian tinggi. Pelajar sering mengatakan bahawa pelajaran Sejarah penuh dengan tarikh, orang dan tempat yang memerlukan hafalan.