Analisis biomekanik penting buat pelari denai - Siti Rabiatull Aisha, Idris (Media Mulia Sdn. Bhd., 2024)
LARIAN denai ultra atau ultra trail running merupakan salah satu sukan ekstrem yang memerlukan pelari menempuh jarak melebihi 42 kilometer dengan melalui laluan mencabar dan tidak rata. Dengan permukaan denai yang berbatu, mendaki dan menuruni bukit, pelari bukan sahaja memerlukan kekuatan fizikal dan mental, malah strategi teknikal yang tepat untuk mengelakkan kecederaan serta mengekalkan prestasi tinggi.