Peranan Bahasa dalam Merealisasikan SDG 4 Pendidikan Berkualiti untuk Semua - Noor Azlinda, Zainal Abidin (UMPSA, 2024)
Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) yang diperkenalkan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) merangkumi 17 matlamat. Salah satu SDG yang amat relevan dengan pendidikan adalah SDG 4. Ia memberi tumpuan bagi memastikan pendidikan yang berkualiti, inklusif, saksama, dan menggalakkan peluang pembelajaran sepanjang hayat kepada semua. Bagi mencapai matlamat ini, peranan bahasa amat penting memandangkan ia sebagai medium komunikasi untuk mempromosi pendidikan yang berkualiti dan pembudayaan pembelajaran sepanjang hayat.