Perpustakaan UMPSA sebagai Rakan Kolaborasi dalam Pengurusan Penerbitan Ilmiah - Amelia, Hasan; Affida, Abu Bakar; Rohaida, Mohamad Idaris (UMPSA, 2024)
Menteri Pendidikan Tinggi Malaysia, Yang Berhormat Dato’ Seri Diraja Dr. Zambry Abd Kadir dalam ucapan sempena Landasan Hala Tuju Kementerian Pendidikan Tinggi pada 12 Januari 2024 yang lalu, beliau ingin melihat anjakan dalam membina kemenjadian tradisi keintelektualan di universiti, politeknik dan kolej komuniti. Saranan pertama yang diusulkan ialah penghasilan, penjilidan dan penerbitan korpus ilmu mengikut disiplin ilmu dan kebitaraan institusi. Perbukuan dan penerbitan adalah lambang keunggulan institusi pendidikan tinggi, manakala penjilidan korpus dan leksikon pula adalah simbol ketekunan akademik.