Tanggungjawab Warga UMPSA dalam memperkasakan SDG - Mohd Shahril, Abu Hanifah (UMPSA, 2024)
Matlamat Pembangunan Mampan atau Sustainable Development Goals (SDG) merupakan terma yang sering kali didengari ketika ini. SDG yang dibangunkan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) terdiri daripada 17 matlamat yang saling berkaitan dengan 169 sasaran, dibentuk dengan tujuan menyediakan pelan hala tuju global untuk kerajaan, perniagaan, dan masyarakat untuk mencipta masa depan yang mampan.