Spesies Asing Invasif (IAS) ancam ekosistem air tawar - Wan Norfazilah, Wan Ismail (UMPSA, 2024)
Spesies Asing Invasif (IAS) adalah spesies yang diperkenalkan secara tidak sengaja atau dengan sengaja di luar kawasan geografi asal mereka [1]. IAS yang dilepaskan tanpa kawalan, mendominasi ekosistem dan sering mengakibatkan penurunan populasi spesies asli kerana persaingan makanan, penguasaan habitat dan perubahan rantaian makanan semula jadi.