Revolusi Pembelajaran Sejarah Aplikasi Kaedah 3M di Era AI - Hasnah, Hussiin (UMPSA, 2024)
Sejarah tidak boleh dipisahkan dengan sesebuah masyarakat. Perkembangan tamadun manusia itu sendiri berasaskan kepada sejarah. Jadi, siapalah kita untuk menidakkan sejarah dalam pembangunan negara bangsa. Moden atau maju sesebuah negara bangsa terletak kepada sejarah bangsanya. Justeru itu, subjek sejarah merupakan subjek penting yang diajar di sekolah dan ia menjadi subjek pilihan di institusi pengajian tinggi.