Syarat membolehkan pelihara anjing - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (2013)
Realiti di tanah air, kebanyakan Muslim khasnya yang berbangsa Melayu agak takut atau fobia apabila melihat makhluk ciptaan Allah SWT iaitu anjing. Barangkali antara puncanya ialah orang Melayu jarang berjumpa dengan anjing jinak, tidak seperti di Barat.