Pernyataan Awam dan Kesannya kepada Organisasi - Siti Nur Fatimaton, Abdul Manan (UMPSA, 2024)
Perkataan ‘Integriti’ berkembang daripada perkataan Latin iaitu ‘Integer’ yang bermaksud keseluruhan atau lengkap. Jadi adalah wajar untuk kita mentakrifkan bahawa integriti ini meliputi segala aspek bagi setiap individu sama ada melalui perbuatan, perkataan dan juga penulisan.