UMP hasilkan kaedah pembelajaran mudah ingat - Mimi Rabita, Abdul Wahit (2011)
Konsep mempermudahkan maklumat kepada bentuk ringkas dan tepat menjadi asas kepada Kaedah Belajar Format Ghani (KBFG) diperkenalkan Pengarah Penerbit merangkap pensyarah Pusat Bahasa Moden dan Sains Kemanusiaan (PBMSK, UMP, Dr Mohd Ghani Awang