Keselamatan Makmal: Penilaian dan Kawalan Risiko Penggunaan Mesin Gerudi Konvensional di Makmal Pengajaran dan Pembelajaran - Aidil Shafiza, Safiee (UMPSA, 2024)
Secara umumnya, bengkel atau biasa juga diistilahkan sebagai makmal pemesinan yang terdapat di institusi pengajian tinggi sering menjadi tumpuan para pelajar bagi menjalankan latihan amali dan menyelesaikan sesuatu projek atau tugasan yang melibatkan kerja-kerja pembangunan produk. Aktiviti pengajaran dan pembelajaran (PdP) yang berlangsung di makmal pemesinan ini tidak hanya bagi sesuatu kursus tertentu sahaja tetapi meliputi pelbagai kursus daripada pelbagai program. Ini mewujudkan suasana persekitaran kerja yang sentiasa dipenuhi oleh bilangan pelajar yang ramai pada satu-satu masa merangkumi aktiviti PdP yang berjadual dan juga yang tidak berjadual seperti projek tahun akhir, projek capstone serta projek-projek kursus yang melangkaui waktu kelas formal.