Pembangunan Inovasi Tajwid Yadun untuk pengajaran dan pembelajaran ilmu tajwid - Hamir Hamzah, Jaafar; Mohamad Hilmi, Mat Said (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Bahan bantu mengajar (BBM) yang digunakan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) merupakan suatu aspek yang perlu dititikberatkan oleh guru. Guru yang kreatif dan inovatif akan cuba menjana idea untuk menghasilkan BBM yang berinovasi bagi memastikan proses PdP dapat mencapai matlamat yang sepatutnya. Maka penulisan aktikel ini adalah untuk menjelaskan tentang pembangunan BBM berbentuk inovasi yang boleh digunakan dalam PdP ilmu tajwid yang dinamakan sebagai Tajwid Yadun. Asas pembangunan inovasi ini diadaptasi dari model reka bentuk pengajaran Model ADDIE (2003) yang mempunyai lima fasa iaitu Analisis, Reka Bentuk, Pembangunan, Pelaksanaan dan Penilaian. Dapatan menunjukkan Inovasi Tajwid Yadun yang dihasilkan dalam bentuk model tangan yang memberikan penekanan kepada kemahiran mengingat menghasilkan pembaharuan dalam PdP ilmu tajwid untuk mewujudkan PdP yang berkesan. Implikasi kajian ini juga dapat memberi nilai tambah dalam mempelbagaikan BBM yang boleh digunakan oleh guru dalam PdP ilmu tajwid. Justeru itu, para guru harus memberikan penekanan kepada aspek inovasi dalam PdP ilmu tajwid agar ianya lebih menarik, membantu meningkatkan daya ingatan dan kefahaman pelajar terhadap ilmu tajwid yang seterusnya membolehkan pelajar mengaplikasikannya semasa membaca al-Quran.