Bicara Merdeka Tanah Melayu: Dijajah atau Dinaungi? - Hasnah, Hussiin (Pejabat Naib Canselor, 2024)
Persoalan sama ada Malaysia atau dahulu dikenali sebagai Tanah Melayu telah dijajah atau dinaungi perlu dilihat daripada sejarah yang panjang iaitu awal sehingga akhir. Kita tidak boleh sewenang-wenang memberikan kenyataan Tanah Melayu tidak dijajah atau cuma dinaungi hanya berdasarkan satu perjanjian sahaja atau satu peristiwa sahaja. Tafsiran perlu dilihat bermula daripada campur tangan British di negara ini iaitu sejak Perjanjian Pangkor 1874 sehinggalah Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Ia perlu dilihat dan dikaji daripada pelbagai aspek seperti dasar pentadbiran British, perjanjian, perundangan, perlembagaan, pemerintah Melayu, rakyat Tanah Melayu, dan Tanah Melayu dalam tempoh berkenaan.