Perkahwinan Diraja Pahang sarat adab sopan budaya Melayu - Hasnah, Hussiin (Pejabat Naib Canselor, 2024)
Adab, adat istiadat, adat resam, mengamalkan budaya dan bahasa Melayu, pengamalan agama Islam dan tidak lupa pemerintahan beraja adalah antara elemen peradaban Melayu sejak zaman berzaman. Ia kekal relevan dan tetap diamalkan sehingga ke hari ini walaupun dunia berada dalam era globalisasi. Adat istiadat perkahwinan diraja juga merupakan warisan yang masih diamalkan dan dipelihara dan turut mencipta sejarah tersendiri. Seluruh lapisan rakyat dan masyarakat di negara ini sememangnya akan berasa teruja melihat secara penstriman langsung istiadat perkahwinan diraja.