Pembangunan dan keberkesanan modul kecerdasan spiritual bagi kesejahteraan pelajar B40 IPT di Malaysia - Anita, Abdul Rani; Imaduddin, Abidin; Mohd Suhardi, Mat Jusoh; Abdul Rashid, Abdul Aziz; Tengku Intan Nabilah, Tengku Sulaiman (Universiti Malaysia Pahang, 2024)
Kecerdasan spiritual memberi impak kepada individu malah pelbagai kajian memperlihatkan ianya sebagai pengaruh yang positif terhadap kesejahteraan pekerja maupun pelajar. Kehidupan mereka didapati akan lebih tenang dan dapat menyelesaikan masalah dengan baik. Satu modul kepada pelajar B40 dibangunkan berasaskan model ADDIE bagi meningkatkan kecerdasan spiritual pelajar B40 ini. Bagi pembangunan modul ini satu kajian awal telah dilakukan kepada 44 pelajar B40 untuk mengkaji tahap kecerdasan spiritual mereka dengan menggunakan kaedah tinjauan dan temubual untuk mengkaji keperluan modul. Modul yang dihasilkan telah menjalani proses kesahan kandungan daripada pakar dan pelaksanaannya kepada pelajar. Pembangunan modul ini diharapkan dapat memberi kesejahteraan yang menyeluruh kepada pelajar keseluruhannya dan kepada pelajar B40 khususnya.