UMPSA, 21 Tahun Membelah Samudera - Siti Nur Azwin, Zulkapri (UMPSA, 2024)
Bermula dengan nama Kolej Universiti Kejuruteraan dan Teknologi Malaysia (KUKTEM) yang ketika itu mempunyai seramai 303 mahasiswa prasiswazah pada tahun 2002, jumlahnya kini telah meningkat kepada seramai 11,764 orang mahasiswa pada tahun 2023. Sejak pengambilan kumpulan sulung mahasiswa bagi program sarjana dan doktor falsafah pada tahun 2004, enrolmen pascasiswazah juga telah meningkat daripada 16 orang kepada 1,474 orang pada tahun 2023.