Inovasi Bahan Kimia Khusus, Memacu Pembangunan Lestari - Mimi Sakinah, Abdul Munaim (UMPSA, 2024)
Pemanasan global disebabkan oleh peningkatan gas rumah hijau akibat aktiviti manusia seperti pembakaran bahan bakar fosil dan penebangan hutan secara besar-besaran. Kesannya termasuk perubahan cuaca yang ekstrem, peningkatan suhu global sejak tahun 1880 sehingga 2022 adalah sebanyak 1.2C, dan kenaikan paras laut sejak tahun 1993 sehingga 2022 adalah sebanyak 97 mm. Sebagimana yang Allah SWT berfirman dalam surah ar-Rum, ayat 41, “Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan laut dengan sebab apa yang dilakukan tangan manusia; kerana Allah SWT hendak merasakan mereka sebahagian perbuatan buruk yang mereka lakukan supaya mereka kembali.”