Kesediaan dan pengetahuan terhadap pengajaran dan pembelajaran berasaskan teknologi mudah alih di kalangan guru SAR KAFA dalam meningkatkan kualiti guru - Mohd Mokhtarishah, Mohamed Mokhtar; Hasmadi, Hassan (UnIPSAS, 2024)
Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti tahap kesediaan dan pengetahuan terhadap pengajaran dan pembelajaran berasaskan teknologi mudah alih di kalangan guru Sekolah Agama Rakyat dan Kelas Al Quran dan Fardhu Ain (SAR-KAFA). Kajian ini dicadangkan setelah melihat keperluan penggunaan teknologi mudah alih dalam pendidikan sebagai alternatif terbaik untuk tujuan pengajaran dan pembelajarann. Penggunaan teknologi mudah alih mempercepatkan penyebaran ilmu pengetahuan dan memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran dari aspek masa, tempat dan kondisi semasa. Oleh itu, kajian ini berpeluang melihat sejauh mana tahap kesediaan dan pengetahuan dari aspek penggunaan dan sikap serta mengenalpasti masalah yang dihadapi dalam pengajaran dan pembelajaran berasaskan teknologi mudah alih. Melalui kajian ini juga dapat mengenalpasti jenis atau bentuk pengajaran dan pembelajaran yang paling dominan dalam kalangan guru SAR KAFA sama ada dalam bentuk video, audio, slaid, interaktif dan latihan. Sampel kajian seramai 200 responden yang terdiri daripada guru SAR-KAFA di 20 buah Sekolah Rendah dalam Daerah Kuantan. Satu set soal selidik yang mengandungi 46 item dibina oleh penyelidik berdasarkan sumber-sumber kajian dan diedarkan kepada responden. Manakala data yang diperolehi dianalisis menggunakan perisian “Statistical Packages For Social Sciences” (SPSS) versi 25.0. Penganalisaan data dibuat dengan menggunakan statistik deskriptif iaitu peratusan, min dan sisihan lazim bagi menjawab persoalan kajian. Sementara statistik inferensi iaitu Anova sehala, ujian-t dan kolerasi digunakan untuk menguji hipotesis-hipotesis kajian. Hasil dapatan kajian ini diharapkan dapat menyumbang kepada mengenalpasti tahap kesediaan dan pengetahuan terhadap pengajaran dan pembelajaran menggunakan teknologi mudah alih dan kualiti guru.