Penggunaan Solar ke Arah Negara Rendah Karbon - Amir, Abdul Razak; Mohd Nurulakla, Mohd Azlan (UMPSA, 2024)
Malaysia menerima sinaran matahari berterusan antara empat hingga lapan jam dan purata 4000 hingga 5000 Wh/m2 sehari sepanjang tahun yang merupakan lokasi yang ideal untuk tenaga solar berkembang.