Pentingnya guru dalam membentuk laluan kerjaya pelajar - Hanisah, Kasbon; Farah Liyana, Ahmad Azmey; Azimah, Ahmad Zaki (UMPSA, 2024)
Guru bukanlah satu kata nama yang asing dalam kehidupan seseorang. Menurut Pusat Rujukan Persuratan Melayu (PRPM), iaitu satu kemudahan dalam talian yang disediakan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia, guru bermaksud orang yang mengajar, pendidik, pengajar, atau pengasuh. Bermula daripada bayi, ibu bapa dan ahli keluarga merupakan ‘guru’ pertama dalam kehidupan seseorang. Bagi bayi atau kanak-kanak yang diasuh di taska atau rumah pengasuh oleh seorang pengasuh–individu ini juga memainkan peranan sebagai ‘guru’.