Peranan ‘open office’ sambutan Aidilfitri mampu kukuhkan ikatan komuniti kampus - Zuraina, Ali; Ezihaslinda, Ngah (UMPSA, 2024)
Sambutan Hari Raya Aidilfitri menjadi tanda permulaan yang penuh dengan kegembiraan dan perpaduan. Di Malaysia, tradisi rumah terbuka atau 'open house' merupakan salah satu elemen khas yang menyerlahkan keramahan dan kebudayaan unik masyarakat tempatan semasa perayaan ini. Ramai mengadakan rumah terbuka bertujuan meraikan sanak saudara dan rakan taulan sama ada dari jauh atau dekat. Seiring dengan peredaran zaman, rumah terbuka diadakan bertujuan untuk menjemput mereka makan dan beramah mesra. Malahan, syarikat-syarikat swasta dan organisasi kerajaan dan bukan kerajaan juga turut mengadakan pejabat terbuka atau ‘open office’.