Kajian urus tadbir yang baik bagi Majlis Agama Islam Negeri Selangor - Noor Dzuhaidah, Osman; Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain; Syahirah, Abdul Shukor; Norman, Zakiyy; Ahmad Syukran, Badaruddin; Syuhailah, Abd.Latif (Majlia Ugama Islam Selangor, 2023)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji elemen urus tadbir terbaik yang perlu diamalkan dan diperbaiki oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dalam peranannya yang besar sebagai penasihat Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor (DYMM Sultan) dalam semua perkara yang berkaitan dengan pentadbiran agama Islam di Selangor.Kajian ini juga bertujuan untuk mengkaji permasalahan yang timbul dalam bidang kuasa MAIS, termasuk isu sumber pengasingan, pengagihan, perwakilan atau pemberian kuasa. Kajian ini menganalisa dua (2) Jawatankuasa yang diuruskan di bawah Jabatan Mufti Negeri Selangor (JMNS), iaitu Jawatankuasa Fatwa dan Jawatankuasa Falak. Proses penubuhan Jawatankuasa, pelantikan ahli Jawatankuasa, penamatan ahli Jawatankuasa, tuntutan elaun mesyuarat, pengurusan mesyuarat Jawatankuasa, dan perkara-perkara lain berkaitan masih tertakluk kepada arahan dan ketetapan yang dibuat oleh MAIS. Kajian ini mengenal pasti kesesuaian amalan MAIS dengan peruntukan undang-undang iaitu Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor (UTKS) 1959, Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor (EPAINS) 2003, serta keselarasan dengan peruntukan Perlembagaan Malaysia sebagai undang-undang tertinggi negara .