Dokumentasikan Sejarah Negara - Hasnah, Hussiin (UMPSA, 2024)
Kewujudan Arkib Negara bagi menyimpan fail, rekod, dan dokumen sejarah negara merupakan satu usaha yang wajar bagi memastikan segala sumber berkaitan negara ini pada masa yang lampau dapat dilihat dan dirujuk kembali oleh generasi baharu. Justeru, Arkib Negara juga mempunyai cawangan di negeri-negeri tertentu seperti Arkib Kedah, Arkib Terengganu Arkib Kelantan, Arkib Sabah, Arkib Pahang dan lain-lain lagi.