Sultan Ibrahim Iskandar pewaris perdu Kesultanan Melayu Melaka - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Jendela DBP, 2024)
Kesultanan Johor Moden pada hakikatnya tidak bermula dari tahun 1528 apabila Seri Nara Diraja dan orang kaya-kaya pembesar Sultan Mahmud Melaka bermuafakat menerima penamaan Raja Ali sebagai ganti baginda sebagai Yang di-Pertuan Besar Johor-PahangRiau-Lingga.