UMPSA Universiti gemilang cipta, cinta, citra sejarah tercipta - Nur Aini Safiah, Abdullah (UMPSA, 2024)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) ataupun boleh kita banggakan dengan penjenamaan nama baharu universiti ini yang juga kini dikenali sebagai Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA).1 Terdahulu, UMPSA yang dikenali sebagai UMP ialah universiti yang berasaskan teknikal2 yang menawarkan para pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan pelajar lepasan diploma dan setaraf dengannya untuk meneruskan pengajian mereka ke bidang kemahiran teknikal yang berteraskan kejuruteraan dan juga teknologi yang beraras tinggi.