Seksyen 498 cegah perbuatan ditegah agama, adat Melayu - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (New Straits Times Press (M) Bhd., 2023)
Sistem politik tradisional Melayu sebenarnya sudah mempunyai tiga cabang kuasa, iaitu legislatif, eksekutif dan kehakiman berasaskan keperluannya ketika itu. Struktur pemerintahannya dipengaruhi adat Melayu mendaulatkan Islam sebagai undang-undang negeri melalui prerogatif diraja.