Keperlembagaan seksyen 498 kanun keseksaan: Analisis jurisprudens watan - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Universiti Sains Islam Malaysia, 2023)
Walaupun umat Islam di Malaysia masih belum reda dengan kejutan akibat tuntutan mahkamah Nik Elin, suasana kembali hangat dengan pemansuhan seksyen 498 Kanun Keseksaan oleh tafsiran Mahkamah Persekutuan baru-baru ini. Perkembangan itu menarik minat ramai orang untuk bertanya lebih lanjut tentang Perlembagaan Persekutuan, terutamanya kedudukan undang-undang Islam. Seksyen 498 menyentuh kesalahan jenayah yang menghukum lelaki yang menggoda wanita berkahwin dengan niat untuk melakukan persetubuhan luar nikah. Artikel ini bertujuan untuk menganalisis keperlembagaan seksyen 498 Kanun Keseksaan yang dilihat daripada Perkara 8(5)(a) dan Perkara 11(5) Perlembagaan Persekutuan. Metodologi kajian ini adalah penyelidikan doktrin menggunakan jurisprudens watan. Walaupun Artikel ini menyentuh tafsiran seksyen 498 Kanun Keseksaan, ia tidak bertujuan untuk membincangkan fakta kes dalam perbicaraan pada masa Artikel ini ditulis. Analisis di sini juga tidak menyentuh sama ada kedudukan Kanun Keseksaan sebagai undang-undang sedia ada, tertakluk kepada Perkara 162(6). Walau bagaimanapun, kesan pemansuhan seksyen 498 telah dianalisis dengan sewajarnya. Dapatan kajian menunjukkan intipati seksyen 498 adalah berlandaskan ajaran agama Islam, dan peruntukan yang sama termaktub dalam Hukum Kanun Pahang, Johor dan Perak. Adalah satu yang wajib untuk memelihara undang-undang diri dan menegakkan prinsip moral mengikut adat dan kepercayaan agama.