Ts. Dr. Nurul Nadrah Aqilah cipta perisian meramal paras air sungai bagi mengenal pasti kawasan banjir - Nur Hartini, Mohd Hatta
PEKAN, 26 Disember 2023 – Kesukaran menganalisis data paras air yang merupakan data penting bagi mengenal pasti kawasan banjir mencetuskan idea kepada seorang penyelidik dan pensyarah Fakulti Teknologi Kejuruteraan Awam (FTKA), Ts. Dr. Nurul Nadrah Aqilah Tukimat, 38 untuk menghasilkan WALES Simulator, perisian yang dapat meramal paras air sungai berdasarkan pemboleh ubah meteorologi seperti hujan dan sejatan.