Ts. ChM Dr. Ahmad Zamani cipta DECO2X bahan pemangkinan tukarkan gas karbon dioksida kepada gas metana - Safriza, Baharuddin (UMPSA, 2023)
GAMBANG, 19 Disember 2023 - Teknologi tenaga kepada produk (Power to X) merupakan teknologi yang paling terbaik dengan menggunakan tenaga sumber baharu seperti tenaga solar atau tenaga angin sebagai sumber tenaga bagi penukaran gas karbon dioksida dengan gabungan hidrogen kepada produk lain seperti gas metana, methanol dan lain-lain.