Kajian corak kekutuban bagi sistem pembesar suara - Muhammad Rashid, Abd Hamid (1998)
Projek ini bertujuan untuk mengkaji prestasi pembesar suara dan skop kajiannya hanya tertumpu pada sambutan frekeunsi dan pola pengarahan bagi pembesar suara tersebut. Kajian ini dibuat melibatkan duajenis pembesar suara iaitu jenis Pengepong Tertutup dan jenis Labyrinth. Walaupun begitu pemilihan bilik Demontrasi sebagai tempat kajian projek memerlukan sedikit penilaian ke atasnya seperti gemaan serta bahan binaan secara ringkas. Kajian ini dilakukan dalam suasana normal yang mana persekitaran yang diambil dalam bilik tersebut pada kedudukan yang berbeza dan dijalankan dengan menggunakan Penentukur bunyi yang mana pengukurannya harus dibuat secara manual. Dalam ujian pola pengarahan, kedudukan pembesar suara diubah secara manual.