Kajian kesan kedudukan pembesar suara talian penghantaran ke atas corak kutubnya - Mohd Razali, Mohd Khotob (1999)
Pada masa kini meningkat minat di kalangan pengguna di mana setiap peralatan audio di rumah dicantumkan untuk membentuk satu sistem yang dikenali sebagai home theater. Jika kita perhatikan salah satu unsur yang terpenting dalam sistem home theater ialah pembesar suara. Namun masalah yang sering timbul ialah untuk menentukan kedudukan yang terbaik untuk meletakkan pembesar suara seperti pembesar suara talian penghantaran di dalam sesuatu ruang. Projek ini cuba menggunakan kaedah corak kutub dan masa gemaan untuk menyelesaikan masalah di atas iaitu untuk menentukan kedudukan yang terbaik untuk meletakkan pembesar suara talian penghantaran di dalam sesuatu ruang.