Pengukuran ciri-ciri akustik di dewan serbaguna kampong pelajar UTM Skudai - Mohd Anuar, Said (1996)
Ada ketikanya keangkuhan teknologi manusia di zaman moden terpaksa tunduk kepada kemajuan yang dicapai oleh manusia di zaman silam. Masyarakat di zaman ini mungkin berbangga kerana dapat membina bangunan yang cantik dan mahal. Namun begitu masih ada perkara yang sentiasa kita lupa atau sengaja mengabaikannya iaitu membina bangunan berdasarkan kualiti dalaman yang selesa serta mempunyai kualiti akustik yang baik. Bangunan di zaman silam terutamanya di zaman keagungan Empayar Islam mempunyai nilai seni yang menarik serta kualiti akustik yang menakjubkan. Dalam projek ini saya telah mengukur beberapa ciri-ciri akustik seperti NC dan RT60 bagi membuktikan secara ilmiah tentang tahap akustik di Dewan Serbaguna Kampung Pelajar UTM Skudai. Segala bacaan yang diambil akan dibandingkan dengan bacaan piawai bagi menentukan tahap akustik di dewan tersebut. Semoga dengan adanya pembuktian secara ilmiah ini akan membuka mata banyak pihak akan kepentingan akustik perlu diambil kira sebelum melakukan kerja-kerja pembinaan.