Kajian kesan kedudukan pembesar suara jenis berliang ke atas corak kutubnya - Roslan Affendi, Ramli (1999)
Penentuan kedudukan pembesar suara jenis berliang dalam keadaan sebenar berbeza dengan penentuan kedudukan berdasarkan ujian makmal. lni adalah kerana pengukuran prestasi sesuatu jenis pembesar suara yang dilakukan di dalam makmal tidak terdedah kepada faktor luaran seperti struktur binaan bilik serta susunan perabot di dalamnya. Hasil pengukuran makmal adalah satu pengukuran yang memberi bacaan ideal dan hanya sesuai untuk penilaian prestasi secara teori sahaja. Projek ini akan mengkaji kedudukan paling sesuai untuk meletakkan pembesar suara jenis berliang dalam ruang tamu sebenar.