Kajian Longitudinal - Idris, Idasuzana; Idris, Mohd Awang; Muhamad Tamyez, Puteri Fadzline; Zynuddin, Siti Nadya (Penerbit Universiti Malaya, 2022)
Kajian longitudinal merupakan kajian yang melibatkan pengukuran berulang daripada kumpulan individu yang sama dalam jangka waktu tertentu. Tiada jumlah masa mutlak yang ditetapkan untuk kajian longitudinal kerana ia bergantung kepada matlamat kajian dan kesesuaian fenomena yang ingin diukur.